Tuesday, February 16, 2010

NIVELI I GAZETARISE SHQIPTARE

Niveli i gazetarise shqiptare
Gazetaria shqiptare mund te thuhet qe ka marre hov te madh ne vitet postdiktatoriale.Gjate periudhes se komunizmit, gazetat e pakta, ishin pak a shume te nje rryme e te nje niveli ku binte qarte ne sy propaganda per pushtetin e partine e Punes. Nuk mund te flitej absolutisht per Liri Shtypi dhe shkrimet duhet te kalonin filtrin e censures perpara se te publikoheshin. Pasi regjimi komunist ra dhe me ndryshimin e legjislatures u be e mundur hapja e gazetave dhe revistave te para private numri i te cilave u rrit ne perpjestime te medha aq sa ne pak vite Shqiperia u be vendi europian me numrin me te madh te gazetave ne raport me popullsine. Ky numer i madh erdhi jo vetem si pasoje e lirise se shumekerkuar, por dhe si pasoje e subvencionimeve dhe ndihmes se shtetit i cili i perjashtoi nga tatimet dhe u la rruge te lire veprimi.Ky numer kaq i madh gazetash lindi problemin e gazetareve te cilet nuk ishin te mjaftueshem. Keshtu ne to shkruanin shume persona qe nuk kishin mbaruar akoma shkollen per gazetari, pra nuk ishin profesionalizuar ne ate fushe, prandaj dhe niveli i pergjitshem linte shume per te deshiruar.Sot kane kaluar mbi 12 vjet qekur shtypi fitoi lirine dhe natyrisht shihet qe niveli i shkrimeve ne gazeta eshte permiresuar se tepermi. Megjithate duke e krahasuar me nivelin e gazetarise perendimore, perseri vihet re nje diference e madhe. Te pakten ky eshte mendimi im.Gjithashtu kohet e fundit kane plasur polemika ne lidhje me Lirine e Shtypit ku gazetare, publiciste etj akuzojne per ushtim dhune psikologjike ndaj tyre, nje lloj dhune qe nuk shihet ne aparence, por qe mund te veshgohet ne thellesi.Nga kontaktet e mira personale, te gjithe me thone qe si media e shkruar dhe ajo elektronike mezi arrin te mbijetoje nga ana financiare dhe i duket e cuditshme kur gazeta, radio apo televizione te vecanta arrijne qe tja dalin me sukses madje dhe te ndermarrin organizime me kosto te larte. Media pak a shume eshte e polarizuar, pro dhe kundra qeveritare dhe me cfare shihet, grupi i pare nuk para e ka problem anen ekonomike.Ju cfare mendimi keni ne lidhje me gazetarine ne pergjithesi, nivelin e medias tek ne dhe cfare fenomenesh e shoqerojne jeten e perditshme te tyre?A mund te krahasohemi dot me boten ne kete drejtim, apo eshte akoma shpejte? Cfare duhet bere per te permiresuar nivelin, imazhin dhe gjithcka tjeter qe perfshihet ne to?

No comments: